opc_loader

Oorontsteking bij uw hond

 

Eén van de meest voorkomende kwaaltjes bij honden is oorontsteking. Vooral bij honden met hangende- en / of harige oren komt deze aandoening vaak voor. Wees er op tijd bij en voorkom dat het trommelvlies van uw hond beschadigd raakt.

 

De boosdoeners die oorontsteking veroorzaken

De grootste veroorzaker van een oorontsteking zijn huidproblemen. Het oor is immers een zeer gunstige plek voor  bacteriën en schimmels dankzij de warmte, het vocht en de huidvetten in het oor. Maak regelmatig het oor van uw hond schoon met een oor reiniger. Gebruik hier geen wattenstaafjes voor, deze kunnen het oor beschadigen. 

Ook oormijt (een klein beestje dat kruipt in het oor) geeft vooral bij jonge dieren nogal eens problemen. Opvallend is de aanwezigheid van veel zwarte oorsmeer en jeuk aan het oor. Het is besmettelijk dus controleer al uw huisdieren!

Een andere veelvoorkomende oorzaak zijn grassoorten die niet thuis horen in het oor van de hond. Hierbij kunt u denken aan grasaren. Deze grassoort heeft weerhaakjes waarmee het wilde gras zich vastzet in het oor van uw hond. Tijdens of net na een wandeling begint uw hond te klapperen met zijn oren. Het is van belang om dan snel contact op te nemen met uw dierenarts aangezien de grasaar steeds dieper richting trommelvlies kruipt.  

Ten slotte komt het regelmatig voor dat er geen juiste zalf wordt gebruikt om een ontsteking tegen te gaan. Daarnaast wordt er vaak te vroeg gestopt met het aanbrengen van de zalf. Er wordt dan gedacht dat wanneer de klachten afnemen, de besmetting over is. Dit is in de meeste gevallen niet waar. Juist als u niet lang genoeg doorgaat met zalven ontstaan er bacteriën die immuun zijn voor de antibioticazalf. Laat u informeren over de producten tegen oorontsteking en stuur een e-mail met uw vraag naar info@hondenkattenapotheek.nl.

 

Symptomen van oorontsteking

Oorontsteking ontstaat vaak in de oorschelp en in de uitwendige gehoorgang, beter bekend als het buitenoor. Hondenkattenapotheek heeft een checklist opgesteld om te controleren of het oor van uw hond ontstoken is:

  • Schudt uw hond veel met zijn kop?
  • Krabt hij veel aan het oor?
  • Houdt hij zijn oor schuin met het ontstoken oor omlaag?
  • Piept uw hond bij aanraking van het oor?
  • Komt er een overheersende geur uit de oren?
  • Zit er veel oorsmeer aan de binnenkant van de oorschelp?
  • Is er een verdikking van de gehoorgang van uw hond?
  • Luistert uw hond minder goed?

Bij één / twee of meer vinkjes in de checklist is de kans groot dat uw hond last heeft van een oorontsteking.

 

Informeer bij uw dierenarts naar de juiste middelen

Vermoed u dat uw hond oorontsteking heeft? Raadpleeg uw dierenarts en informeer naar de beste middelen tegen de oorontsteking. De middelen zijn verkrijgbaar bij de Hondenkattenapotheek voor een vriendelijke prijs.