opc_loader


Teken: vervelende parasieten en niet ongevaarlijk


Waren  teken vroeger parasieten die je in het bos of de duinen opliep: tegenwoordig vind je ze ook vaak in het hogere gras of struikgewas in de eigen tuin. Teken zitten relatief laag bij de grond en dus niet hoger in struiken of bomen. Zodra zij een gastheer (dier of mens) opmerken, kruipen zij als een klein spinnetje op het slachtoffer en zetten zich vast in de huid met hun steeksnuit

.
De periode maart tot oktober is de tijd dat de teken het meest actief zijn en moeten wij alert zijn op onszelf en onze huisdieren. Ongeveer een kwart van de teken is besmet met de bacterie (Borrelia) die ziekte van Lyme veroorzaakt. 22.000 mensen hebben vorig jaar in Nederland ziekte van Lyme opgelopen en dat worden er jaarlijks meer!
Alle reden om iets tegen teken te ondernemen. Voor mens en dier is het verstandig handige tekenhaakjes in huis te hebben. Deze haakjes schuift u eenvoudig om de kop van de teek. Vervolgens verwijdert ude teek eenvoudig door het haakje (linksom of rechtsom) te draaien. Indien de teek binnen 24 uur na aanhechting verwijderd wordt, is de kans op het oplopen van ziekte van Lyme slechts klein. Bij twijfel, maar zeker indien er rond de tekenbeet een rode kring ontstaat is er reden langs de huisarts te gaan.

v         
             

Voor onze honden en katten zijn antiparasitaire spot-on (druppels in de nek) producten zoals Advantix (alleen voor de hond) of antiparasitaire banden (zoals Seresto voor hond of kat of Scalibor voor de hond) effectief in de behandeling en preventie van tekenbesmettingen.