opc_loader

5 tips tegen vuurwerkangst

December is voor de meeste mensen een leuke maand. Zo vieren we Sinterklaas en Kerstmis, maar ook Oud & Nieuw. Helaas kan de jaarwisseling voor onze huisdieren behoorlijk stressvol zijn. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om uw dier zo ontspannen mogelijk de decembermaand door te helpen. Wij geven u graag 5 tips om uw dier van vuurwerkangst af te helpen.

  1. Gewenning

Vuurwerkangst komt voor in verschillende mate. Zo schrikt het ene dier alleen van de harde klappen en felle flitsen, terwijl het andere dier ze zich het liefst de gehele jaarwisseling verstopt. Het is dan prettig om uw dier van tevoren te trainen met vuurwerkgeluiden. Wanneer u uw huisdier laat wennen aan de geluiden, komt hij/zij voortaan de jaarwisseling veel rustiger door. Zo zijn er speciale vuurwerkcd’s verkrijgbaar. Deze zet u eerst een aantal dagen steeds zachtjes op de achtergrond aan. Ondertussen gaat u bijvoorbeeld met uw dier spelen. Zo associeert hij na verloop van tijd de geluiden met iets leuks. Wanneer uw dier niet meer op de geluiden reageert, kunt u de vuurwerkcd iets harder zetten.

  1. Dieetvoeding

Royal Canin Calm Dieet kan ook voor veel honden en katten een goede uitkomst bieden. Royal Canin heeft deze voeding speciaal samengesteld voor dieren in stressvolle situaties, zoals de jaarwisseling. De complete voeding heeft een rustgevende werking voor uw huisdier. Daarbij heeft het een positief effect op de gemoedstoestanden, zoals onrust, angst, slaap- en eetgedrag. Onze dierenarts raadt aan om zo'n twee weken voor de jaarwisseling te beginnen met de voeding. Wanneer uw kat van de stress blaasproblemen krijgt/in huis gaat plassen, kunt u Hill's C/D Urinary Stress geven. Urinary Stress werkt stressverlagend. Daarbij voorkomt de voeding blaasproblemen, zoals blaasgruis. De voeding is verkrijgbaar in droog- én natvoeding.

  1.  Feromonen

Feromonen zijn stoffen die dieren aanmaken om een signaal af te geven aan soortgenoten. De makers van Feliway (kat) en Adaptil (hond) hebben de kalmerende feromonen van honden en katten nagemaakt. Deze hebben zij verwerkt in sprays en verdampers. Met de spray kunt u een veilige plek voor uw huisdier creëren. De verdamper plaatst u gemakkelijk in het stopcontact, waardoor de kalmerende feromonen zich door de kamer verspreiden. Uw dier voelt zich dus gerustgesteld, zonder dat hij zich verdoofd voelt. Voor honden is er tevens een halsband met geruststellende feromonen beschikbaar.

  1. Voedingssupplementen

U kunt ook kalmerende voedingssupplementen geven. Het voordeel hiervan is dat uw dier zich niet sloom/verdoofd voelt, maar wel minder stress heeft. Geef bijvoorbeeld Zylkène om uw dier gerust te stellen tijdens deze stressvolle dagen. Zylkène is een natuurlijk middel dat zelfs veilig te gebruiken is bij fokdieren (tijdens dracht én de lactatie). Voor het optimale resultaat raadt onze dierenarts aan om minimaal één week voor de jaarwisseling te beginnen met de capsules.

  1. Extra zorg tijdens de jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling is het belangrijk dat het zo rustig mogelijk voor uw dier is. Zorg dat hij een veilige plek heeft om zich eventueel te kunnen verstoppen. Dit geldt ook voor konijnen, knaagdieren en vogels. Voor konijnen die buitenstaan, kan het prettig zijn om ze tijdelijk naar de schuur te verplaatsen. Hier hebben ze minder last van de knallen en flitsen. Verder kan het helpen om de radio zacht aan te zetten en het licht aan te laten staan. Tussen 12 en 1 uur wordt het meeste vuurwerk afgestoken. U kunt dus beter daarvoor en daarna uw hond uitlaten. Tevens kunt u uw hond een Thundershirt aan geven. Een Thundershirt geeft een constante, zachte druk om de romp van uw hond. Hierdoor krijgt uw hond een gevoel van veiligheid. Dit is vergelijkbaar met het inbakenen van baby's.

Wanneer uw dier ondanks deze tips alsnog extreem bang blijft, is het slim om contact op te nemen met een gedragsdeskundige en/of uw dierenarts. Zij kunnen uw dier verder helpen met gedragstherapie en/of kalmerende middelen. Zo wordt december voor mens én dier de feestelijkste maand van het jaar!