opc_loader

Fancy dogDe meest beroemde honden in de geschiedenis

Honden zijn er in alle soorten en maten. En echt of fictief: sommigen hebben zelfs internationale bekendheid weten te verwerven! We zijn gek op alle honden en hebben er daarom een aantal voor u op een rijtje gezet.

 

Fictieve honden

Twee van de meest beroemde fictieve honden zijn door Walt Disney in het leven geroepen. U raadt ze vast al: Pluto en Goofy. Pluto, een bloedhond, maakte zijn eerste opwachting in een tekenfilm uit 1930 waar hij nog Rover heette. Oorspronkelijk was hij het huisdier van Minnie Mouse, maar uiteindelijk nam Mickey Mouse hem over. Goofy werd 2 jaar later, in 1932, door meneer Disney bedacht. Hij is gebaseerd op een Australische dingo en één van de beste vrienden van Mickey Mouse en Donald Duck. Leuk weetje: in de Tweede Wereldoorlog werd hij gebruikt als mascotte voor een legereenheid.

 

Ook Snoopy, de tekenfilm-hond, heeft enige internationale bekendheid vergaard. Hij werd in 1950 bedacht door Charles Schulz en verschijnt sindsdien in strips. Hij kan niet praten, houdt van pizza en bier en heeft een hekel aan kokossnoepjes. Een ander tekenfiguur, Scooby Doo, werd in 1969 voor het eerst op TV gezien. Het is een Deense dog met een neus voor mysteries en misdadigers, en is onderdeel van de detective-club ‘Mystery Inc.’.

 

Niet te vergeten zijn de memorabele hond-acteurs Lassie en Commissaris Rex. Schotse Collie Lassie werd bedacht door Eric Knight en maakte, naar aanleiding van een boek, in 1943 zijn debuut op TV. Commissaris Rex is de stoerdere variant; een Duitse herder die fungeerde als politiehond.

 

Echte honden

Een zeer beroemde hond is Laika: de eerste hond (en überhaupt één van de eerste dieren) die de ruimte heeft bezocht tijdens een officiële missie. Ze overleefde de missie helaas niet.

 

Twee andere beroemde honden hebben juist hun baas geholpen te overleven: Peritas – de hond van Alexander de Grote, en Pompey – de hond van Willem van Oranje. Peritas zou hebben voorkomen dat de Griekse heerser vertrappeld werd door een olifant door dit dier aan te vallen en te verslaan. Pompey heeft zijn baasje gered door hem wakker te maken toen er ’s nachts moordenaars op hem af kwamen. Ver-blaf-fend, niet?

 

Een vierde hond die bekendheid heeft verworven is de hond van Pavlov. Hij werd ingezet tijdens een onschuldig, psychologisch experiment waarmee Pavlov uiteindelijk de fundering heeft gelegd voor ‘klassieke conditionering’. Pavlov ontdekte dat honden begonnen te kwijlen wanneer hen voedsel werd aangeboden; ze kwijlden niet bij het horen van een bepaald geluid. Nadat de combinatie van geluid gevolgd door voeren enkele keren was herhaald, begon zijn hond al te kwijlen bij het horen van het betreffende geluid.

 

Uw eigen hond

Hoewel er vele honden ter wereld beroemd zijn geworden, is er voor u natuurlijk maar één de belangrijkste: uw eigen viervoeter. Op onze website vindt u alles wat u nodig heeft om uw beestje in topgezondheid te houden. Zo kunt u zo lang mogelijk van elkaar genieten.