opc_loader

Help! Mijn hond is te dik

 

Meer dan 40% van de huisdieren heeft last van overgewicht. Dit kan zorgen voor gezondheidsklachten zoals suikerziekte, hartklachten, arthrose. Wat veel mensen niet weten dat er ook verband is tussen het risico op kanker en overgewicht Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat uw hond of kat minder oud wordt. Wij vertellen u hoe overgewicht bij onze huisdieren ontstaat en hoe u dit kunt voorkomen.

 

Het ontstaan van overgewicht

Voordat u het overgewicht van uw hond kunt gaan aanpakken, is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Een grote boosdoener van overgewicht is vaak te weinig beweging en naar verhouding te veel eten. Een andere veelvoorkomende oorzaak van overgewicht is het voeren van snacks. Het voeren van bv. kaas is te vergelijken met een hamburger voor de mens. Ga een keer een extra rondje met uw hond lopen een extra knuffel en beloon hem met calorie arme snack of een knuffel. 

Een tweede factor die de kans op overgewicht vergroot is (sterilisatie) castratie. Wanneer uw trouwe viervoeter is gesteriliseerd of gecastreerd verandert de stofwisseling waardoor hij minder energie nodig heeft. Daarom is het beter om na de castratie of sterilisatie zo’n 20-30% minder calorieen te geven.

Ook wanneer uw hond ouder wordt gaat hij minder energie verbruiken. Niet alleen doordat hij of zij minder beweegt, maar gemiddeld genomen wordt de stofwisseling met het ouder worden (bij honden) trager. Katten worden bij het ouder worden vaak weer juist magerder. Let daarom op dat u ook uw oudere hond niet te veel voer geeft. Het is zinvol om uw hond, kat of konijn een voeding speciaal voor senioren te geven.  

 

Kies voor dieetvoeding

Op bijna alle voederverpakkingen staat een voedingsrichtlijn. Probeer u hier aan te houden. Deze richtlijnen zijn vaak al aan de hoge kant. Wanneer uw dier kampt met overgewicht raden wij u aan om voor dieetvoeding te kiezen. Uitsluitend minder voer geven is niet altijd gezond, omdat uw dier dan weer tekorten kan krijgen van belangrijke andere stoffen (vitamines, essentiele aminozuren etcetera). De premiummerken Royal Canin, Eukanuba, Hill’s, Specific en Sanimed hebben hier de beste voedingen voor ontwikkeld. Deze voedingen geven een verzadigd gevoel en bevat stoffen die de stofwisseling extra activeren. Daarnaast bevatten deze voedingen verhoogde concentraties van essentiele bouwstoffen. Wat betreft de kosten: als u omrekent wat u per dag aan deze voedingen uitgeeft, bent u voordeliger uit dan wanner u bijvoorbeeld dagelijks sperziebonen aan het voer toevoegt! Wij hebben heel goede ervaringen met Royal Canin Satiety.

 

Geef uw hond voldoende beweging!

Naast de juiste voeding speelt beweging een belangrijke rol in het gewicht van uw hond. Probeer daarom uw hond minimaal drie keer per dag uit te laten, waarbij u minstens één keer voor een lange wandeling gaat. Beweging gaat niet alleen overgewicht tegen, maar houdt ook de botten en spieren van uw hond sterk. Tevens haalt u tijdens de dagelijkse wandeling met uw viervoeter ook een frisse neus en komt u sneller aan de verplichte dertig minuten beweging per dag. Een win-winsituatie!