opc_loader

Najaarstips: verzorging van uw buitenkonijn


Ondanks dat konijnen sterke dieren zijn die flink wat temperaturen onder nul aankunnen, is het belangrijk om uw konijn in het najaar extra goed te verzorgen. Wij hebben een aantal tips hoe u uw konijn buiten kan blijven in het najaar.


Plaats het hok uit de wind

Het is belangrijk om voor het hok van uw konijn een afgeschermd plekje te zoeken waar uw knaagdier uit de wind staat. Ook moet het buitenhok van het konijn altijd een nachthok hebben, waar uw huisdier beschut kan zitten. Om ervoor te zorgen dat het konijn zichzelf kan innestelen dient u in de winter extra stro te plaatsen.


Ververs bevroren water

In de winter zal het water van uw konijn bevriezen. Ververs daarom op dezelfde tijden het water van uw knaagdier met lauw water, uw konijn weet dan op welke tijden hij kan drinken. Een andere mogelijkheid om bevroren water tegen te gaan zijn speciale warmhoudhoezen voor de drinkfles. Het water bevriest hierdoor minder snel, maar let op: het water zal alsnog bevriezen wanneer het heel erg koud is. Ververs daarom alsnog regelmatig het drinkwater.


Controleer de temperatuur van uw konijn

In het najaar is het normaal dat uw konijn koude oren heeft. Dit betekent niet dat hij het ook daadwerkelijk koud heeft. U kunt de temperatuur van uw huisdier controleren door te voelen in het kuiltje in zijn nek, onder het achterhoofd. Dit kuiltje moet warm zijn. Wanneer het niet warm is, kunt u het konijn het beste mee naar binnen nemen en het daar in een dekentje wikkelen. Als het goed is, voelt uw knaagdier na een aantal minuten weer warm aan. Is dit niet het geval? Verplaats uw konijn dan naar een warmere locatie.


Konijnen bij -10 graden

Wanneer het meer dan tien graden vriest, wordt het aanbevolen om het buitenhok van uw konijn naar binnen te halen. U kunt het hok het beste in de garage of schuur plaatsen: in de woonkamer is het te warm voor uw huisdier. Als u het hok naar binnen doet, is het belangrijk dat uw konijn wel frisse lucht en licht krijgt. Krijgt uw knaagdier dit niet? Laat hem dan buiten met een extra dikke laag stro en plaats een kruik onder het stro waar uw konijn op kan liggen. Let hier wel bij op dat de kruik niet te warm is.


Op onze website vindt u alles om uw knaagdier gezond te houden voor zowel het najaar als voorjaar. Zo kunt u een lange tijd genieten van uw konijn.