opc_loader

5 tips tegen schrokgedrag bij uw hond 

Misschien kent u het wel: u legt de etensbak voor uw hond klaar en in mum van tijd is de voerbak leeg. Schrokken is een veelvoorkomend probleem bij honden. Het kan voor nare gevolgen zorgen, daarom is het belangrijk om het af te leren. Wij leggen u graag uit waarom uw hond schrokt, de gevolgen van schrokken en wat u eraan kunt doen. 

 

Oorzaken schrokken 

Schrokken kan meerdere oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is groepsdruk. Wanneer uw hond als pup de voerbak moest delen met zijn broertjes en zusjes dan heeft hij een grotere kans om te gaan schrokken. Uw hond moest dan namelijk snel eten om te zorgen dat hij genoeg eten binnenkreeg. Schrokgedrag wordt ook veel gezien bij asieldieren. Voor deze dieren is het krijgen van eten het hoogtepunt van de dag waardoor ze zich gelijk op de voerbak storten. Schrokken wordt vaak een gewoonte. Het is dus moeilijk af te leren. 

Gevolgen schrokken 

Schrokken lijkt iets onschuldigs, maar toch heeft het nare gevolgen: 

  • Uw hond kauwt niet goed op zijn brokken, waardoor er gebitsproblemen ontstaan; 

  • Doordat uw hond niet goed kauwt, komen de brokken ongekauwd in de maag terecht. Uw hond kan hierdoor last krijgen van spijsverteringsproblemen en buikpijn; 

  • Uw hond krijgt te veel lucht tijdens het eten binnen, waardoor hij winderig wordt; 

  • Schrokken kan ook een oorzaak zijn van overgewicht. Uw hond eet dan te snel, waardoor hij geen tijd krijgt om zich verzadigd te voelen. Hij blijft dus door eten; 

  • In enkele gevallen kan schrokken een maagtorsie veroorzaken. Tijdens een maagtorsie draait de maag in de buik, waardoor de toevoer en afvoer van de maag geblokkeerd wordt. Een maagtorsie kan dodelijk zijn; 

Schrokken tegengaan 

Vaak is schrokken een gewoonte geworden, daarom is het niet altijd helemaal af te leren. Er zijn echter wel een aantal manieren om schrokken tegen te gaan. 

  • Geef uw hond een rustige plek om te eten. Als u meerdere huisdieren heeft, kunt u ervoor kiezen om deze niet in dezelfde ruimte eten te geven. 

  • Zorg dat de grootte van de brok bij uw hond past. Een grote hond kan kleine brokken gemakkelijk naar binnen schrokken. Zorg daarom dat u grotere brokken geeft als u een grote hond heeft. Hill's T/D zijn bijvoorbeeld grote brokken die erg goed zijn voor het gebit. Door de grootte van de brokken moet uw hond wel goed kauwen. 

  • Doe een beetje water bij de brokken, waardoor uw hond moeite moet doen om de brokken goed te pakken. 

  • Leg de brokken op verschillende plekken in de kamer. Zo moet uw hond de brokken zelf zoeken en kan hij dus niet één keer naar binnen schrokken. Daarbij is het een leuke bezigheid voor uw hond! 

  • Gebruik een slowfeeder, zoals Buster DogMaze. Hierdoor kan uw hond niet meer schrokken. 

Schrokken afleren kan dus best moeilijk zijn, maar met deze tips lukt het u wel!