opc_loader

De beste verzorging voor uw pup

Wanneer u een puppy krijgt, wilt u hem een zo goed mogelijke start geven. Er zijn dan veel dingen om over na te denken, zoals de juiste voeding, ontvlooiing en ontworming. Wij vertellen u hier graag meer over, zodat uw pup gezond kan opgroeien.

Chippen & dierenartsbezoek

In Nederland is het verplicht om uw hond te laten chippen voordat hij zeven weken oud is. Dit betekent dat hij waarschijnlijk al bij de fokker gechipt is. U hoeft dus alleen nog te zorgen dat het chipnummer op uw naam staat. Wanneer u uw pup net heeft, is het slim om hem te laten nakijken bij de dierenarts. Zo weet u zeker dat uw puppy helemaal gezond is en of de chip klopt.

Verder kan uw dierenarts u ook handige adviezen geven over de gezondheid van uw hondje. Veel mensen combineren het eerste dierenartsbezoek met de tweede puppyvaccinatie. Deze is met negen weken. De eerste puppyvaccinatie krijgt uw puppy bij de fokker met zes weken. Met twaalf weken krijgt uw pup zijn derde en laatste puppyvaccinatie. Dan hoeft hij pas weer na een jaar gevaccineerd te worden.

De juiste voeding

Goede voeding is belangrijk om uw hond goed op te laten groeien. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat kleinere rassen andere behoeften hebben dan grotere rassen. Zo hebben kleine honden tussen 2 en 5 maanden hun grootste groeipiek, terwijl grotere rassen langzamer groeien. Een te snelle groei kan bij die rassen zorgen voor gewrichtsproblemen. De juniorvoeding van Royal Canin is speciaal geselecteerd op de behoefte van verschillende puppy's. Zo is er voeding voor kleine hondenrassen, medium rassen, grote rassen en extra grote rassen. Zo krijgt uw pup precies de voeding die hij nodig heeft.

Ontworming

Alle pups hebben wormen. Zij krijgen die mee van de moeder tijdens de dracht of via de moedermelk. Een goede ontworming is dus erg belangrijk. De gevolgen van een wormenbesmetting bij een pup zijn ook erger dan bij een volwassen hond. In een later stadium kunt u zien dat uw pup een opgeblazen buik krijgt. Verder kan hij last krijgen van diarree (soms met bloed), braken, een doffe vacht, groeiachterstand en de pup kan vermageren. Milbactor mag al vanaf een 0,5kg gegeven worden en werkt tegen alle soorten wormen. Pups moeten op de volgende leeftijden ontwormd worden:

  • 2 weken;
  • 4 weken;
  • 6 weken;
  • 8 weken;
  • 3 maanden;
  • 5 maanden;
  • 7 maanden;
  • 10 maanden;
  • Daarna iedere 3 maanden.

Anti-vlooienmiddel

Veel puppy's krijgen ook vlooien mee vanuit het nest. Het is dan ook belangrijk om uw pup goed beschermen tegen deze jeukende parasieten. Onze dierenarts raadt aan om uw hond iedere maand Advantix te geven. Dit anti-vlooienmiddel werkt tevens tegen teken die nare ziektes met zich mee kunnen brengen. Zo is uw hond optimaal beschermd tegen nare parasieten. Houd er wel rekening mee dat Advantix niet mag worden gegeven aan pups onder 1,5kg of jonger dan 7 weken. Wanneer uw puppy lichter is, ga dan naar uw dierenarts voor een passend middel.

Bent u zelf een fokker, of wilt u een keer een nestje pups? Kijk dan op onze fokkerspagina voor kraampakketten en andere benodigdheden voor puppy's.

Door te zorgen voor de juiste voeding, vaccinaties en de juiste bescherming tegen vlooien en wormen geeft u uw pup een goede start. Zo kunt u nog jarenlang genieten van uw nieuwe hond.