opc_loader

Help! Mijn kat plast in huis

Wanneer uw kat in huis plast, is dit natuurlijk heel erg vervelend. Vaak wil uw kat u dan iets duidelijk maken. Wij vertellen u graag hoe u erachter kunt komen wat er aan de hand is en hoe u dit kunt oplossen.

Reden 1: blaasklachten

Katten zijn van nature zindelijk. Wanneer uw kat in huis plast, is er dus meestal iets mis. De eerste oorzaak kan een blaasprobleem zijn. Het is belangrijk om dit eerst uit te sluiten. Om blaasproblemen uit te sluiten, kunt u urine inleveren bij de dierenarts. Bij een kat kan het best moeilijk zijn om urine op te vangen. Wanneer uw kat naast de bak heeft geplast, kunt u de urine opzuigen met een spuitje. Anders kunt u ook de kattenbakkorrels van Katkor gebruiken. Deze kattenbakkorrels absorberen de urine niet, maar geven uw kat wel het gevoel van normale kattenbakkorrels. In de verpakking zit ook een handig pipetje om de urine mee op te zuigen en een buisje met dop waar u de urine in kunt doen. Wanneer uw kat vaker last heeft van blaasproblemen kunt u ondersteunend Puur Cranberry geven. Dit verhoogt de zuurgraad in de urine, waardoor bacteriën en blaasgruis worden tegengegaan.*

Reden 2: territoriumdrift (kater)

Ongecastreerde katers willen nog weleens sproeien om hun territorium af te bakenen. Dit is gemakkelijk op te lossen door uw kater te laten castreren. Om uw kater na de castratie snel weer te laten aansterken kunt u Nutri-plus geven. Deze smakelijke pasta stimuleert de eetlust en ondersteunt uw kat na ziekte of een operatie.

Reden 3: stress

Een veel voorkomende reden voor in huis plassen bij katten is stress. Sommige katten zijn hier gevoeliger voor dan andere. Sommige kunnen al in huis gaan plassen wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe bank heeft. Stressfactoren kunnen bijvoorbeeld zijn: 

  • Een nieuw huisdier;
  • Verandering van de gezinssamenstelling (de komst van een baby);
  • Een verhuizing/verbouwing;
  • Vakantie van de eigenaar;
  • Een vreemde kat die steeds langs het raam loopt.

Om uw kat in zulke periodes te ondersteunen, raadt onze dierenarts Feliway aan. Feliway is een kopie van het gezichtsferomoon van de kat. Katten gebruiken dit feromoon om hun territorium als veilig te markeren. Het werkt dus stressverminderend. Feliway is verkrijgbaar in sprayvorm en als een verdamper. De verdamper doet u gemakkelijk in het stopcontact en de kalmerende feromonen verspreiden zich vanzelf door de kamer. De spray kunt u gebruiken om een veilige plek voor uw kat te creëren.

Voor erg stressgevoelige katten kan Royal Canin Calm dieet ook een goede optie zijn. Calm dieet helpt katten om om te gaan met stressvolle situaties. Daarbij helpt het voer om de negatieve gevolgen van stress op de spijsvertering en de huid te verminderen en ondersteunt het de gezondheid van de urinewegen. Verder is het natuurlijk belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld dat er een plekje is waar uw kat zich kan terugtrekken als hij daar behoefte aan heeft.

Reden 4: afkeer van de kattenbak

In sommige gevallen kan uw een afkeer hebben van de kattenbak. Katten willen liever niet op dezelfde kattenbak als andere katten. Als u meerdere katten heeft, kunt u het beste zorgen dat u dezelfde hoeveelheid kattenbakken als katten + 1 neemt. Wanneer u dus twee katten heeft, is het slim om drie kattenbakken neer te zetten. De kattenbak mag ook niet te klein zijn. Uw kat moet zich er gemakkelijk in kunnen omdraaien.

Verder hebben katten een veel sterkere neus dan wij. Als de kattenbak stinkt, kunt u zich voorstellen dat dit niet prettig is voor uw kat. De kattenbak goed schoon houden is dan ook erg belangrijk. Sommige kattenbakkorrels maskeren de geur beter dan andere korrels. U kunt dus ook proberen hoe het gaat met andere kattenbakkorrels. Sommige katten vinden het niet prettig om in een kleine ruimte te zitten. Het zou dan kunnen helpen om de kap van de kattenbak af te halen, zodat uw kat vanaf de kattenbak de omgeving in de gaten kan houden.

Tot slot: u kunt de plek(ken) waar uw kat geplast heeft met Urine-Off behandelen. Urine-off werkt tegen de vlekken en de scherpe sproei- en urinegeur. De spray bevat een feromonenblokker die ervoor zorgt dat de kat niet opnieuw op die plek plast. Urine-Off is ook geschikt voor plaatsen die al een langere tijd geleden bevuild zijn.

*Puur Cranberry is geen vervanging voor een blaasgruisdieet.