opc_loader

Nierproblemen bij honden en katten

Nierproblemen bij dieren komen erg vaak voor. Zo heeft bijvoorbeeld 16% van alle katten boven de 15 jaar last van nierfalen. Het is dus belangrijk om nierproblemen op tijd op te sporen en te behandelen. Schade aan de nieren is meestal onomkeerbaar, maar met de juiste zorg kan uw huisdier nog jaren een fijn leven hebben. Wij leggen u graag uit wat nierproblemen zijn, wat de oorzaken zijn, hoe u nierfalen kunt opsporen en de beste zorg voor dieren met nierproblemen.

Wat doen de nieren?

Dieren hebben –net als mensen- twee nieren aan beide kanten van de wervelkolom achter de ribben. De nieren zijn boonvormig en ongeveer 4 cm lang. De belangrijkste taak van de nieren is het filtreren van afvalstoffen. De nieren halen afvalstoffen uit het bloed en deze worden opgevangen in de urine. Wanneer de nieren niet goed werken, blijven er te veel afvalstoffen in het lichaam waardoor uw hond of kat erg ziek wordt. Ook kunnen de nieren de vochtbalans in het lichaam regelen door de urine meer of minder geconcentreerd te maken. Daarbij zijn de nieren betrokken bij de aanmaak van vitamine D welke belangrijk is voor de botten. Verder maken de nieren hormonen aan die een rol spelen bij de bloeddruk en de aanmaak van rode bloedcellen.

Oorzaak nierfalen

Er zijn twee categorieën nierproblemen: acuut nierfalen en chronisch nierfalen. Chronisch nierfalen komt het meeste voor. Dit is een langzaam proces dat meestal op latere leeftijd naar voren komt. Bij acuut nierfalen gaat in een zeer korte tijd een groot deel van de nierfunctie verloren.

Oorzaken acuut nierfalen:

 • De nieren krijgen te weinig bloed (met zuurstof). Dit wordt veel gezien bij uitdroging of hartfalen. Door het zuurstofgebrek sterven de cellen in de nieren af.
 • Door giftige stoffen of infecties zijn de nieren beschadigd.
 • De urineafvoer is verstopt geraakt. Vaak komt dit door blaasgruis of blaasstenen.

Oorzaken chronisch nierfalen:

 • Door ontstekingen in de nieren zijn de nieren in de loop der tijd steeds kleiner geworden ( verschrompeld).
 • Te hoge bloeddruk: Door een te hoge bloeddruk moeten de nieren te hard werken waardoor er na een tijdje schade kan ontstaan.
 • Bepaalde medicijnen zijn schadelijk voor de nieren.
 • Erfelijke aandoeningen: De nieren zijn bijvoorbeeld nooit goed ontwikkeld. Hieronder vallen ook rasgebonden aandoeningen: bij Perzische katten komt Polycystic Kidney Disease (cysten in de nieren) regelmatig voor. Bij Abessijnen komt Amyloïdose (abnormale eiwitafzetting) regelmatig voor waardoor de nieren ook worden aangetast.
 • Verkeerde voeding: Dit is vooral verzuurde voeding, of voeding met veel eiwitten of fosfor.
 • Tumoren op de nieren, waardoor de werking wordt belemmerd. 

Symptomen

Chronisch nierfalen is een langzaam proces. Wanneer er zo'n 80% van de nierfunctie verloren is, gaat uw dier symptomen vertonen. Veel eigenaren merken dus pas in een laat stadium dat hun dier ziek is. Bij acuut nierfalen merkt u dat uw hond of kat plots erg ziek is. Een dier met nierproblemen vertoont de volgende symptomen:

 • Verminderde eetlust: De afvalstoffen worden niet goed uit het bloed gefilterd, waardoor het lichaam zichzelf vergiftigt. Uw dier zal zich dan ook misselijk voelen. Verder kunnen er maagzweren ontstaan in het maagslijmvlies.  
 • Vermageren: Uw huisdier heeft minder eetlust en verliest eiwitten via de nieren.  
 • Meer drinken en plassen: De nieren zijn niet in staat om de vochtbalans goed te regelen.
 • Uit de bek stinken: De afvalstoffen worden via het speeksel uitgescheiden. Daarbij kunnen er zweren ontstaan in de maag, slokdarm en bek.  
 • Overgeven en/of diarree: Het lichaam vergiftigt zichzelf en probeert op een andere manier de afvalstoffen kwijt te raken.  
 • Lusteloosheid en zwakte: Uw dier voelt zich zwak door uitdroging en minder rode bloedcelaanmaak.   
 • Slechte vacht: Uw dier zal zich niet meer verzorgen.  
 • Stram lopen: Door een gebrek aan vitamine D ontstaan er pijnlijke botten.

Diagnose

Om zeker te weten dat uw dier last heeft van nierfalen kan de dierenarts een paar onderzoeken doen:

Lichamelijk onderzoek: Met een lichamelijk onderzoek kijkt de dierenarts naar het gewicht, de vachtconditie, de turgor (spanning van de huid, geeft een indruk over de mate van uitdroging), de slijmvliezen en de hartfrequentie.

Bloedonderzoek: Een nierprobleem is duidelijk zichtbaar in het bloed. De dierenarts zal dan ook een uitgebreid bloedonderzoek willen doen.

Urineonderzoek: In de urine kan de dierenarts zien hoe geconcentreerd de urine is. Bij een dier met nierproblemen is de urine erg waterig. Daarbij kijkt de dierenarts naar de hoeveelheid eiwitten in de urine. Bij gezonde nieren horen er geen eiwitten in de urine te zitten.

De behandeling

De nieren kunnen zichzelf helaas niet herstellen. Het is daarom belangrijk dat de nierfunctie niet verder afneemt. Uw dierenarts zal misschien medicatie voorschrijven. Verder heeft uw dier baat bij een nierdieet. Royal Canin Renal is een smakelijk nierdieet; er zijn verschillende smaken beschikbaar (droog- én natvoeding), zodat u kunt afwisselen. Een goedkoper alternatief dat zeker net zo goed is, is Sanimed Renal.  Aanvullend kunt u Pronefra geven. Pronefra ondersteunt de nieren en draagt bij aan een gezonde bloeddruk. Wilt u uw dier liever op een natuurlijke manier ondersteunen? Geef dan Puur Nier. Puur Nier zorgt voor verlichting en verlaagt op een natuurlijke manier de afvalstoffen in het bloed.

Preventie

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom is het slim om vanaf een jaar of 8 te starten met seniorenvoer. Zo is Sanimed Senior goed én voordelig seniorenvoer voor honden en katten. In veel gevallen is een nierprobleem niet helemaal te voorkomen. Maar hoe eerder een nierprobleem geconstateerd wordt, hoe beter de kansen voor uw dier zijn. Hierbij kan een goede voeding aanzienlijk verschil maken. Verder is het belangrijk dat u infecties (bijvoorbeeld een blaasontsteking of ontstoken tandvlees) niet laat verwaarlozen. Daarbij is het slim om vanaf 8 jaar het bloed van uw dier regelmatig na te laten kijken.