opc_loader

Zo houdt u uw konijn gezond

Konijnen staan op de derde plaats van meest gehouden huisdieren in Nederland. Dat is best logisch, want konijnen zijn erg leuke, sociale én intelligente dieren. Dankzij hun intelligentie kunt u ze van alles leren en zijn ze zelfs van nature zindelijk. Met de juiste verzorging en voeding kunnen konijnen wel tien jaar oud worden. Wij geven u graag tips om uw konijn gezond en gelukkig te houden.

Huisvesting

Konijnen zijn sociale dieren. Ze zijn dus het gelukkigst met een of meerdere vriendjes. Daarbij is het belangrijk dat ze genoeg ruimte hebben. Ook al zijn uw konijnen goede vrienden, toch hebben ze af en toe de behoefte aan een plekje voor zichzelf. Als zij die mogelijkheid niet hebben, kunnen ze gaan vechten. Genoeg ruimte is dus erg belangrijk.

Wanneer u een buitenhok heeft, is het belangrijk dat het hok in de schaduw staat. Konijnen kunnen namelijk slecht tegen warmte. Op warme dagen kunt u een bevroren fles water met een handdoek eromheen in het hok leggen om uw konijn(en) verkoeling te bieden. Een stoeptegel die in de vriezer heeft gelegen, leent zich hier ook erg goed voor. Verder mag het hok niet op de tocht staan. In de winter kunt u een laken over het hok heen hangen tegen de kou. Verder kunt u iets meer bodembedekking in het binnen gedeelte van het hok leggen voor de warmte.

Voeding

Konijnen dienen de hele dag beschikking te hebben tot hooi en water. Een konijn eet namelijk de hele dag door om de darmen op gang te houden. Onze dierenarts raadt Timothy hooi aan. Dit hooi heeft een hoog ruwvezelgehalte, wat goed is voor het gebit en de spijsvertering. Daarbij heeft Timothy Hooi een gunstige calcium-fosforverhouding. Dit is gunstig voor de blaas. Heeft uw konijn stroperige (wit/gele) urine dan is Timothy hooi zeker een aanrader.

Als aanvullend voer raadt onze dierenarts de brokjes van Science Selective aan. De smakelijke voeding van Science Selective is complete brok. Hierdoor kunnen konijnen niet meer alleen de lekkere zaden eten oftewel selectief eten. Dit is niet alleen zonde van het voer maar ook niet goed voor de gezondheid van uw dier omdat hij essentiële voedingsstoffen gaat missen. De brokjes zorgen voor een goede spijsvertering, gezonde huid en vacht en voor een goede gebitsslijtage. Er zijn diverse soorten geschikt voor een jong opgroeiend konijn, een volwassen konijn en een senior konijn. Verder kunt u uw konijn stukjes groente en fruit geven voor extra vezels en als beloning.

Ziektepreventie

Natuurlijk wilt u als konijneneigenaar dat uw konijn een gezond, gelukkig en lang leven heeft. Goede voeding en huisvesting helpen daarbij. Verder is goede gezondheidszorg belangrijk.

Met een jaarlijkse vaccinatie is uw konijn beschermd tegen de nare ziekten Myxomatose en RHD. Deze ziekten worden onder andere overgebracht door muggen en vliegen, maar ook door bodembedekking zoals hooi, vers geplukt gras of paardenbloem, vogels en via schoenzolen.

Verder is het in de zomer belangrijk om uw konijn te beschermen tegen vliegen en  maden. Wanneer uw konijn last heeft van plakkerige ontlasting, kunnen vliegen eitjes leggen in de ontlasting. De maden die uit de eitjes komen maken grote wonden bij uw konijn. Dit is een erg nare ziekte, maar gelukkig goed te voorkomen.    

Ten eerste is het belangrijk om te zorgen dat er geen plakkerige ontlasting ontstaat. Vaak ontstaat deze ontlasting omdat het konijn te zwaar is. Het konijn kan zich niet goed schoonhouden en de blindedarmkeutels niet opeten. Het is belangrijk dat uw konijn de blindedarmkeutels opeet, want hierin zitten veel belangrijke voedingsstoffen. Wanneer hij dit (door overgewicht) niet eet, kunnen er tekorten ontstaan. Voldoende beweging en goede voeding is daarom erg belangrijk. Een konijn heeft ongeveer maar twintig gram brokjes per kilogram lichaamsgewicht nodig (een konijn heeft wel onbeperkt beschikking tot hooi nodig).

Verder is goede hygiëne van het hok erg belangrijk. Daarbij kunt u de achterkant van uw konijn preventief insprayen tegen maden met Nomyiasis Spray. Deze spray hoeft u slechts 1x per maand aan te brengen en zorgt ervoor dat vliegeneitjes niet uitkomen. Zo geeft u nare beestjes geen kans en kunt u jarenlang genieten van uw konijn.